Franța În Pregătirea unei Mișcări Dramatice: Soarta Grâului Ucrainean Atârnă de un Fir de Ață!

Redacţia RO-123
2 Minute de lectură

Franța Pregătește o Schimbare Majoră pentru Piața Agricolă Europeană

Ministerul Agriculturii din Franța a făcut un anunț surprinzător care ar putea rescrie regulile jocului în peisajul agricol european. Luni, Annie Genevard, ministrul portofoliului, a dezvăluit planurile de a extinde „frânele de urgență” aplicate importurilor de produse agricole, punând astfel presiune asupra grâului ucrainean.

Contextul Tensionat al Comerțului Agricol

Într-o mișcare menită să sprijine Ucraina în fața conflictului cu Rusia, Uniunea Europeană a implementat în 2022 o scutire de la drepturile vamale pentru produsele agricole ucrainene. Totuși, această măsură a fost întâmpinată cu proteste de către fermierii europeni, care acuză o „concurență neloială” ce a dus la scăderea prețurilor și destabilizarea piețelor locale.

Reacția Bruxelles-ului și a Statelor Membre

În 2024, Bruxelles-ul a menținut scutirile, dar a introdus restricții pentru produse precum carnea de pasăre, ouăle și zahărul, omițând însă grâul și orzul. Această decizie a generat nemulțumiri în rândul unor state membre, precum Franța, Polonia și Ungaria, care cer măsuri mai dure.

Franța Își Protejează Agricultorii

„Am înăsprit de facto acordurile comerciale cu Ucraina, deoarece eliminarea drepturilor vamale a destabilizat profund sectoarele noastre agricole”, a afirmat Genevard. „Am suferit foarte mult, așa că am introdus frâne de urgență pentru a diminua importurile ucrainene.”

Viitorul Grâului Ucrainean Sub Semnul Întrebării

Ministrul Agriculturii a subliniat importanța controlului asupra importurilor din Ucraina prin extinderea acestor măsuri la grâu. „Produsele ucrainene sunt foarte destabilizatoare. Trebuie să găsim un echilibru în sprijinul oferit Ucrainei fără a afecta grav economiile noastre,” a declarat Annie Genevard.

Cu această propunere pe masă, soarta grâului ucrainean este incertă. Cum vor reacționa Uniunea Europeană și restul statelor membre la acest demers? Ce va însemna această schimbare pentru fermierii din Ucraina și pentru piața agricolă europeană? Rămâne de văzut cum aceste decizii vor influența relațiile comerciale în viitor.

Share This Article
Niciun comentariu