În spatele ușilor închise: Dezvăluiri surprinzătoare despre întâlnirea crucială dintre Putin și Zelenski în Normandia

Redacţia RO-123
4 Minute de lectură

În spatele ușilor închise: Ce s-a întâmplat de fapt între Putin și Zelenski în Normandia!

Războiul din Ucraina continuă să fie un subiect fierbinte, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel proaspăt pentru reluarea discuțiilor de pace. „Suntem gata să discutăm pentru a pune capăt războiului. Joi, Turcia”, a declarat Zelenski, anunțând o întâlnire cu oficialii ruși la Istanbul pe 15 mai, într-o tentativă de a reporni negocierile stopate în primăvara lui 2022.

Însă, dincolo de acest nou capitol de dialog, se află o întâlnire crucială din 2019, când Putin și Zelenski s-au confruntat față în față. Această întâlnire, derulată în Franța, a fost momentul în care cei doi lideri au început să abordeze conflictul din Donbas. Pe 9 decembrie 2019, la Palatul Elysee, atmosfera era extrem de tensionată. O masă rotundă mică a fost pregătită pentru cei patru participanți, în timp ce mediatorii Merkel și Macron erau pregătiți să supravegheze discuțiile.

Totuși, Zelenski a surprins pe toată lumea, alegând să vorbească în limba rusă, stârnind uimirea consilierilor săi. El a deschis discuția cu un proverb rusesc: „Este lin pe hârtie, dar au uitat de râpe”, referindu-se la acordurile de la Minsk, care păreau simple, dar erau presărate cu capcane. Din acel moment, Zelenski a continuat să vorbească în rusă, ceea ce a stabilit un precedent neobișnuit în negocieri internaționale.

Cu toate acestea, Putin a resimțit iritare față de această abordare. Președintele rus, împovărat de negocierile anterioare cu Ucraina, nu avea nicio intenție de a face concesii. Acesta a acuzat Ucraina de nerespectarea promisiunilor, uitând că și Rusia avea propriile obligații. Merkel, care înțelegea rusa, părea să îi susțină nemulțumirile lui Putin, lăsându-l pe Zelenski într-o stare de confuzie.

La finalul întâlnirii, liderii au promis că vor continua dialogul, concentrându-se pe un nou schimb de prizonieri, considerat o mică victorie pentru Zelenski. Totuși, această reușită nu l-a liniștit. A fost o dezvăluire dură pentru el, care se așteptase să găsească în Putin un om cu simțul umorului și pragmatism. Însă, realitatea a fost complet diferită.

La trei zile după discuții, parlamentarii ucraineni, sub conducerea lui Zelenski, au aprobat o lege care permitea organizarea de alegeri locale în regiunile separatiste din Donbas, o concesie majoră pentru ruși. De asemenea, Rusia a fost de acord să plătească Ucrainei o datorie de aproape 3 miliarde de dolari, încheind o dispută financiară veche.

Zelenski s-a implicat cu intensitate în procesul de pace, numindu-l pe Andrii Iermak negociator principal. Totuși, în ciuda eforturilor, negocierile au stagnat, iar iluziile de progres au început să se destrame. Iermak a întâmpinat dificultăți în avansarea discuțiilor, simțind că se află într-o situație fără ieșire.

Problema esențială era că poziția Kremlinului se baza pe minciuni. Putin a negat constant prezența trupelor rusești în Donbas, în ciuda dovezilor clare. Rușii refuzau să părăsească regiunea până când Ucraina nu le acorda autonomie permanentă. Zelenski a propus modernizarea acordurilor de la Minsk, dar rușii nu au acceptat nicio modificare.

Astfel, negocierile au devenit o formalitate, cu ambele părți prefăcându-se că discută, în timp ce realitatea era că se învârteau în cercuri, fără să ajungă la un consens. Această situație tensionată și complexă continuă să influențeze soarta Ucrainei și a regiunii.

Share This Article
Niciun comentariu