Venezuela Sub Asediu Economic: Stablecoins, Salvarea Digitală În Fața Reprimării Oficiale

Redacţia RO-123
3 Minute de lectură

Schimbări Dramatice: Venezuela Între Oficialități și Economia Cripto

Criza economică din Venezuela atinge cote alarmante, cu guvernul declanșând o acțiune drastică împotriva administratorilor celebrei pagini de Instagram „Monitor Dólar”. Acuzațiile sunt grave: terorism, spălare de bani și fraudă pentru publicarea cursului de schimb paralel. Ministrul de interne, Diosdado Cabello, a dezvăluit detalii alarmante despre operațiune, care a început pe 29 mai cu raiduri nocturne, amintind de tacticile din perioada hiperinflatiei 2013-2018.

Acțiunea este un efort de a constrânge cetățenii și afacerile să revină la cursul oficial al bolívarului față de dolar, gestionat de banca centrală. În timpul reținerilor, agenții de securitate au confiscat telefoane și laptopuri de la operatorii contului, care aveau 1,3 milioane de urmăritori. Cabello a promis și alte arestări. Oficialii din Agenția Națională de Fiscalitate au început inspecții surpriză, verificând dacă supermarketurile și farmaciile respectă prețurile oficiale, cu 38% mai mici decât cele liber cotate.

În contextul acestui haos, sancțiunile asupra petrolului venezuelean au fost intensificate, cu o taxă de 25% asupra țițeiului așteptată să intre în vigoare în curând. Diferența dintre rata oficială și cea neoficială a devenit prea mare pentru a fi ignorată, comercianții marcând prețurile în dolari pe WhatsApp înainte de a le converti în bolívar. Această acțiune guvernamentală ar putea accelera adoptarea stablecoins. Chainalysis a estimat mutarea a 20 de miliarde de dolari prin canale cripto în 2024, cu 47% din transferuri în USDT sau USDC.

„Stablecoins oferă venezuelenilor o modalitate de a-și păstra averea și de a efectua tranzacții într-o monedă mai stabilă”, explică economistul Dan Cartolin. Tranzacțiile peer-to-peer pe platforme precum Binance și Telegram devin tot mai frecvente și greu de controlat de autorități. Istoria sugerează că venezuelenii se vor îndrepta și mai mult spre dolarii digitali dacă diferența de curs persistă.

Însă, arestările ridică întrebări despre libertatea de exprimare. Grupurile de drepturi omului susțin că acuzarea civililor de terorism pentru publicarea prețurilor încalcă garanțiile procesuale din Constituția din 1999 a Venezuelei. Guvernul contraargumentează că cotele neoficiale „întăresc panica” și alimentează speculațiile. Comercianții se află într-o dilemă: să vândă la prețul de stat și să suporte pierderi sau să riște amenzi folosind prețul de piață.

Scenariul actual indică o potențială migrație ireversibilă a venezuelenilor spre stablecoins, dincolo de controlul Caracasului, într-o poveste economică de adaptare și supraviețuire în fața represiunii financiare.

Share This Article
Niciun comentariu