O Criză Silențioasă: Violența Domestică în Creștere Alarmingă în România
În România, violența domestică a atins proporții impresionante, crescând cu 35% în ultimii cinci ani. La fiecare 10 secunde, o femeie devine o nouă victimă a abuzurilor, dar există o rază de speranță în mijlocul acestor vremuri întunecate. Tot mai multe femei au curajul să părăsească relații toxice, beneficiind de sprijinul vital de care au nevoie.
Povestea Cutremurătoare a Unei Supraviețuitoare
O mamă curajoasă a doi copii a scăpat dintr-un adevărat infern, după ani de abuz fizic și emoțional. Își protejează identitatea, dar povestește cum a reușit să fugă după un episod brutal de violență. „A început să dea în mine. Cred că a durat în jur de vreo 40 de minute bătaia, pentru că am reușit să fug pe un geam dezechilibrându-l pe el”, mărturisește ea, cu vocea tremurândă.
Drumul Spre Vindecare
După ce a supraviețuit celei mai recente relații abuzive, femeia a realizat că are nevoie de ajutor și a apelat la un centru pentru victimele violenței domestice. „A spus că de acolo nu pot pleca decât într-un singur mod. Cred că se subînțelege la ce s-a gândit”, povestește ea, începând o luptă personală pentru a-și recâștiga controlul asupra vieții.
Sprijin și Recuperare
Specialiștii subliniază importanța rezolvării traumelor din trecut pentru a putea scăpa de relațiile toxice. „Dacă nu își rezolvă ceea ce au în trecut, nu vor reuși să scape de aceste relații”, explică Raluca Modoranu, specialist în psihiatrie.
La Iași, specialiștii organizează campanii de informare pentru a sprijini femeile să iasă din relații abuzive. „Le ajutăm să își găsească un loc de muncă, pentru a depăși situația de criză”, afirmă Andra Curalariu, șef al Centrului de servicii integrate pentru victimele violenței în familie.
Îndemn pentru Acțiune
Cifrele sunt îngrijorătoare: aproape 60.000 de persoane, majoritatea femei, au fost victime ale violenței domestice în România anul trecut. Dacă te afli într-o situație similară, nu ezita să ceri ajutor! În caz de urgență, sună la numărul Telverde 0800.500.333, destinat victimelor violenței domestice.