Zelenski cere ajutor strategic: 0,25% din PIB pentru a transforma Ucraina în lider militar!
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat o solicitare surprinzătoare către partenerii săi occidentali: alocarea a 0,25% din produsul intern brut (PIB) pentru a sprijini industria de apărare a Ucrainei! În contextul intensificării conflictului cu Rusia, care dispune de un arsenal militar superior, apelul devine o necesitate stringentă pentru asigurarea armamentului și muniției necesare.
Într-o declarație recentă, Zelenski a subliniat importanța Ucrainei ca parte integrantă a securității europene și a îndemnat țările partenere, precum Danemarca, Norvegia, Germania, Canada, Regatul Unit și Lituania, să participe la proiecte comune de producție de armament. „Ucraina este esențială pentru securitatea Europei și dorim ca 0,25% din PIB-ul unei țări partenere să fie alocat pentru industria noastră de apărare și producția internă”, a afirmat Zelenski.
Summitul NATO: Planuri ambițioase pentru apărare
Summitul NATO de la Haga, programat săptămâna viitoare, promite discuții intense privind creșterea cheltuielilor de apărare. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, propune ca fiecare stat membru să se angajeze să aloce 5% din PIB pentru apărare și securitate. Zelenski va participa la acest summit și va avea întâlniri bilaterale cu lideri occidentali, inclusiv cu președintele SUA, Donald Trump.
Industria militară ucraineană în dezvoltare
Ucraina a asigurat în acest an 43 de miliarde de dolari pentru finanțarea producției interne de armament, satisfăcând în prezent aproximativ 40% din necesarul militar prin producția internă. Zelenski a anunțat lansarea programului „Build with Ukraine” și a promis că în vară vor fi semnate acorduri pentru exportul de tehnologii prin deschiderea de linii de producție în țări europene.
Acuzatii grave: Occidentul și complicitatea cu Rusia
Într-o întorsătură dramatică, Zelenski a acuzat companii occidentale, inclusiv din Germania și Cehia, că furnizează maşini-unelte industriei militare ruse. „Federația Rusă primește maşini-unelte de la unele țări, utilizate pentru fabricarea armamentului”, a declarat el, îndemnând la sancțiuni împotriva acestor companii.
Zelenski a transmis informații despre 15 companii taiwaneze, 13 germane, 8 cehe, 6 sud-coreene, 3 japoneze și 3 indiene care colaborează cu Rusia, cerând sancțiuni pentru a stopa acest flux de resurse. „Aceste companii pot deconecta maşinile, încetinind astfel procesul de producție al Rusiei”, a adăugat președintele ucrainean.
De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Rusia a reușit să eludeze unele sancțiuni, organizând importuri prin țări terțe. Rămâne de văzut dacă apelul lui Zelenski va avea un impact semnificativ în această luptă crucială pentru apărarea Ucrainei.